Hostel Etiquette: Irritaties in de dorm/gedeelde slaapzaal

Irritaties in de de dorm - Fotocredits: Vic - Bron Flickr (CC BY 2.0)

De dorm room van het hostel, een bijna onvermijdelijk fenomeen wanneer je voor lange tijd gaat backpacken. Hoewel een verblijf in een dorm lekker goedkoop is, staat hier helaas ook vaak een slechte nachtrust tegenover. Er is dan ook regelmatig sprake van irritaties in de de dorm.

Hostel Etiquette: Irritaties in de dorm van het hostel

Iedereen die regelmatig in een dorm verblijft, is ongetwijfeld bekend met het bekende geluid van kamergenoten die om 5 uur ’s morgens opstaan en met plastic tasjes beginnen te ritselen. Om nog maar te zwijgen van krakende stapelbedden, seksende stelletjes,  troep/gesnurk/zweetschoenen van je buurman of die felle TL-verlichting die gedurende de nacht voortdurend aan en uit gaat.

Egoistisch en asociaal

Natuurlijk. Je kunt ook een privékamer boeken wanneer je niet van dorms houdt. Helaas is het op dure bestemmingen voor een alleenreizende backpacker met een budget onvermijdelijk om soms toch in een dorm te overnachten.

Mensen die beweren dat het er gewoon bij hoort, en je dus gewoon moet dealen met irritante gewoontes van je kamergenoten zijn, heel opvallend, vaak zelf degenen die zich regelmatig egoïstisch en asociaal gedragen in een gedeelde slaapruimte.

Waar gaat het mis?

Waar gaat het mis? Er zijn nu eenmaal veel soorten backpackers. Al deze reizigers hebben totaal uiteenlopende reisdoelen met daarbij behorende behoeften en gebruiken.

Hier een paar voorbeelden:

 1. De partypooper: Deze backpacker is op reis om flink de bloemetjes buiten te zetten. Deze reiziger is ’s nachts druk bezig met feesten en ligt overdag in bed om de kater uit te slapen.
 2. De cultuursnuiver: Deze backpacker gaat het liefst alle highlights af, en moet dus dikwijls vroeg opstaan.
 3. De rustzoeker: Deze backpacker wil een relaxt verblijf met niet teveel heisa.
 4. Dan heb je ook nog sportieve reiziger die vroeg op pad gaan voor een hike.
 5. En ga zo maar door..

Zoek een hostel dat bij je past

Gelukkig bestaan er tegenwoordig flink wat hostels, zoals de beruchte partyhostels, die zich richten op een specifieke doelgroep. Je kunt jezelf  dus een hoop leed besparen door een hostel te zoeken dat bij jouw reisdoelen past.

Het probleem is echter, dat sommige kleinere bestemmingen meestal een beperkt aanbod in hostels hebben. Hierdoor komen alle verschillende soorten reizigers met bijbehorende wensen en gedrag bij elkaar op een kamer terecht. Het resultaat? Confrontaties met irritatie van beide kanten.

Wat is de functie van een dorm?

Wat kun je in zo’n geval het beste doen? Heel simpel, in een dorm moet je eigenlijk zo weinig mogelijk tijd doorbrengen. Gebruik de slaapzaal dus uitsluitend voor de volgende dingen:

 1. Slapen
 2. Omkleden

Hier doe je jezelf, en anderen een groot plezier mee. Het is helemaal niet zo moeilijk om een beetje rekening te houden met je medereizigers.

Verder nog even dit:

 • Houd je van snoozen? Boek dan een single room.
 • Snurk je? Boek een single room.
 • Vroeg opstaan? Pak je tas in op de gang.
 • Wil je praten? Doe dit op de gang.
 • Nee, zelfs fluisteren is ook super irritant. Gewoon lekker op de gang doen.
 • Heb geen seks in de dorm. Doe dit je kamergenoten gewoon niet aan.
 • Vermijd de TL-lamp zoveel mogelijk. Gebruik je kleine nachtlampje wanneer dit mogelijk is.
 • Zweetvoeten? Zet je schoenen dan even lekker op de gang.

Heb je aanvullende punten ter opvoeding van je mede-backpackers? Deel het in de comments!

The following two tabs change content below.
Djuna Vaesen, Travel Blogger bij Backpackhacks.nl

Geef een reactie