Backpacker Tips voor reizen met de nachttrein in Azië

Trein Sri Lanka - CC0 Creative Commons

Tijdens je reis door Azië is de kans groot dat je te maken krijgt met een overnachting in een nachttrein. Hier een aantal tips voor het reizen met de trein in Azië.

Tips voor reizen met de nachttrein in Azië

De nachttrein is een van de meest relaxte manieren van vervoer in Azië. Bekijk hier een aantal tips voor je treinavontuur door Azië.

1. Neem je eigen slaapzak/kussensloop mee

Hoewel je een lakenpakket bij de slaapplaats in de trein kunt boeken, is het niet altijd zeker dat dit ook schoon is. Helaas gebeurt het regelmatig dat een gebruikt bed gewoon opnieuw wordt opgemaakt voor de volgende passagier. Geen zin in luizen en bedbugs? Neem je eigen lichtgewicht lakenzak en/of kussensloop mee.

2. Wil je goedkoop treinen? Kies dan een soft seat in plaats van een sleeper berth

Natuurlijk, een bed klinkt verleidelijk wanneer je met de nachttrein reist. Toch is de soft seat de meest voordelige keuze wanneer je goedkoop wilt reizen. Wil je liever wat meer comfort? Dan is een bed natuurlijk de beste optie. Vergeet alleen je oordoppen en slaapmasker niet.

3. Pak de nachtbus of nachttrein

Probeer altijd de nachtbus, boot of -trein te boeken wanneer dit mogelijk is. Zo bespaar je op een nacht in een hostel.

Briefing Thaise Nachttrein, station Bangkok - Fotocredits Djuna Vaesen
Briefing Thaise Nachttrein, station Bangkok – Fotocredits Djuna Vaesen

4. Boek je treintickets online

Tegenwoordig kun je treintickets gemakkelijk online boeken. Dit is vele malen voordeliger dan in een boekingskantoor. Kijk hieronder voor sites waar je je tickets eenvoudig kunt boeken:

5. Neem waardevolle spullen mee naar bed

Voor lokale standaarden zijn sleeper trains/nachttreinen behoorlijk duur. Het is bij de lokale bevolking dan ook bekend dat deze reizigers vaak waardevolle spullen bij zich dragen. Helaas komt het hierdoor voor dat sommige personen, terwijl je lekker ligt te slapen, op rooftocht door de trein gaan. Je daypack en waardevolle spullen kun je dus het beste mee naar bed nemen.

6. Maak je backpack vast met een kabelslot

Tijdens het slapen in de trein lopen voortdurend mensen door het gangpad, en dus ook langs je backpack. In veel treinen zijn ringen bevestigd onder de bank/bedden. Heb je een lichtgewicht kabelslot mee? Dan kun je je backpack hieraan vastmaken. Zo kun je rustig slapen zonder dat je bang hoeft te zijn dat iemand met je tas aan de haal gaat.

7. Neem voldoende water en snacks mee

Hoewel er aan boord vaak het een en ander te koop is, gaan dingen dikwijls niet volgens plan. De kans dat je ergens in de middle of nowhere urenlang in de hitte stil komt te staan is aanwezig. Een voorraadje water en eten is dan geen overbodige luxe.

8. Neem warme kleding mee

In de trein kan het ’s nachts behoorlijk koud worden. Zeker wanneer je een coupe met airconditioning hebt geboekt. Deze staan eigenlijk altijd op standje ‘bloedheet’ of ‘Antarctica’.

9. Neem oordoppen mee

Oordoppen en een slaapmasker zijn echt een must op reis! Geloof het of niet, maar je zult net zien dat je jouw coupé moet delen met locals die beesten, zoals bijvoorbeeld hanen, bij zich hebben. Wanneer deze krengen om 4 uur in de ochtend beginnen te kraaien, ben je super blij met je oordoppen.

10. Kies voor het onderste bed

Ben je lang of een lichte slaper? Kies dan, indien mogelijk, voor een beneden bed. Het bovenste bed schudt vaak meer. Verder lig je vaak met je gezicht vlakbij de felle plafondlamp waarvan de aan/uit knop nergens te vinden is.

 

Waren de bovenstaande tips handig? Volg Backpack Hacks dan op Facebook of kijk hier voor een overzicht met meer Tips & Tricks voor op reis. Heb je zelf een goede tip? Deel het in de comments!

The following two tabs change content below.
Djuna Vaesen, Travel Blogger bij Backpackhacks.nl

Geef een reactie