Scams op reis: De scooter scam herkennen en voorkomen

De Scooter Scam - CC0 Public Domain

De scooter scam is één van de meest voorkomende oplichterspraktijken op reis. Hoe werkt deze scam en hoe kun je voorkomen dat je wordt opgelicht?

Scams op reis: De Scooter Scam

Landen als Azië en Zuid-Amerika trekken veel reizigers uit relatief rijke landen. Helaas trekken toeristen weer oplichters aan. Oftewel: Egoïstische geldwolven, die het louter op je geld gemunt hebben.

Een van de meest voorkomende scams op reis is de scooter scam. Veel scams kun je gelukkig voorkomen met logisch nadenken en een beetje oplettendheid.

Hoe werkt de scooter scam?

Niets zo relaxt als een tropisch eiland verkennen per scooter. Je ziet veel in een korte tijd en in Aziatische landen is het huren van een scooter erg goedkoop. Niet zo gek dus, dat veel backpackers besluiten om een scooter huren op reis. Helaas zitten er onder de verhuurbedrijven behoorlijk wat rotte appels.

Hoe werkt het? De verhuurder vraagt allereerst je paspoort als borg voor de scooter. Wanneer je na afloop van de huurperiode de scooter netjes terugbrengt, wordt je gewezen op allerlei deuken en krassen in de lak die je niet hebt gemaakt, maar waarvoor je wel moet betalen. Grote kans dat je de zoveelste huurder bent die voor dezelfde krassen moet betalen. Een flinke inkomstenbron voor de verhuurder van de scooter dus.

Nog erger zijn de verhuurders die je eerst een scooter verhuren en deze vervolgens van je stelen met een reserve sleutel. De verhuurder eist vervolgens een buitensporig bedrag voor de vermiste scooter. Weiger je te betalen voor de schade/diefstal? Reken dan maar op een hoop bedreigingen en je paspoort krijg je mooi niet terug.

Scooter rijden op Bohol, Filippijnen (scooter scam) - Fotocredits Djuna VaesenScooter rijden op Bohol, Filippijnen – Fotocredits: Djuna Vaesen

Hoe kun je de scooter scam voorkomen?

Check, voorafgaand aan het huren, het imago van het verhuurbedrijf op Tripadvisor. Je kunt tegenwoordig ook vaak een scooter huren via het hostel. Verhuurt het hostel geen scooters? Vraag dan naar een betrouwbaar adres bij de receptie.

1. Maak een schadevideo

Wil je extra zekerheid? Maak je eigen schaderapport door middel van een video van de scooter voordat je vertrekt. Loop langzaam een rondje om de scooter heen en zoom in op de krassen en deuken die in de lak zitten.

2. Vertel niet waar je verblijft/naartoe gaat

Hoe voorkom je diefstal van je scooter door het verhuurbedrijf? Vertel nooit aan het verhuurbedrijf naar welke toeristische attracties je gaat en noem de naam van een ander hostel wanneer ze naar je accommodatie vragen.

3. Gebruik een eigen slot

Zet, bij het parkeren, het wiel van je scooter vast met je eigen lichtgewicht kabelslot. Het houdt natuurlijk geen professionele dieven tegen, maar je maakt je scooter toch minder aantrekkelijk voor diefstal van zowel verhuurders als reguliere scooterdieven.

5. Gebruik nooit je paspoort als borg

Gebruik sowieso nooit je paspoort als borg. Zeg tegen de verhuurder dat je je paspoort hebt ingeleverd bij de receptie van je hostel en bied wat anders aan.

Een rijbewijs, ID pasje, of nog veel beter: een gepersonaliseerde OV-chip kaart (zo eentje met foto) is vervangbaar en voldoet vaak prima als borg. Vertel de verhuurder gewoon dat je OV-chipkaart een officieel identiteitsdocument is. Werkt altijd!

Nog even dit:

De scooter scam wordt niet alleen toegepast bij scooterverhuur. Wees dus ook alert bij de huur van een jetski, motor quad of auto.

 

Waren de bovenstaande tips handig? Volg Backpack Hacks dan op Facebook of kijk hier voor een overzicht met meer Tips & Tricks voor op reis. Heb je zelf een goede tip? Deel het in de comments!

The following two tabs change content below.
Djuna Vaesen, Travel Blogger bij Backpackhacks.nl

Geef een reactie